Food for thought

Mat är mer än att bara förse kroppen med energi, mer än att bara förse kroppen med energi. Följ med oss på våra kommande evenemang och upptäck glädjen i matlagning som ett sätt att ta hand om dig själv och andra!

IKEA medarbetare

Mat, och matlagning, kan vara så mycket mer än att bara förse kroppen med energi. Det kan vara ett sätt att utrycka kärlek, ge utlopp för både lekfullhet och kreativitet och en stund av gemenskap som för människor samman. Det är något vi alla gör, i vår vardag, så varför inte använda denna vardagliga syssla, som ett redskap för återhämtning och för att ta hand om oss själva och andra?

I en snabbt pulserande verklighet, är det inte konstigt att vi då och då känner oss trötta och behöver tid för återhämtning. Något som vi alla gör på olika sätt, och vilket kan variera från dag till dag. Återhämtning behöver inte vara komplicerat eller något vi gör enbart på helger eller lediga dagar. Det kan vara de små stunderna i vår vardag, som att lösa ett korsord eller förbereda dagens måltid.

Forskning visar att matlagning kan vara både terapeutisk och hjälpa oss att vara i nuet. Oavsett om vi hackar grönsaker eller krossar tomater för hand, engagerar vi alla våra sinnen och fokuserar på här och nu. Det lockar oss också att vara kreativa och lekfulla, att experimentera med nya smaker och prova nya recept.

Det visar sig också att matlagning, särskilt när vi lagar åt andra, har flera positiva psykologiska fördelar. Och ja, vi vet, att laga mat till ett gäng hungriga barn låter kanske inte så avslappnande. Men faktum är, att när vi gör något för någon annan, som att laga mat, så mår vi bättre, blir gladare och det skapar en känsla av samhörighet. Vidare visar det sig att genom att äta tillsammans, så stärker vi känslan av tillit, gemenskap, mening, syfte, tillhörighet, närhet och intimitet. Saker som alla kopplas till minskad risk för depression och ökat välbefinnande.

Häng med oss i vår och lär dig varför att laga mat till andra hjälper oss också att knyta an till våra nära och kära. Precis som med mat och vatten, är anknytning ett av våra grundläggande mänskliga behov. Så genom att äta tillsammans, och laga mat till andra, täcker vi tre grundläggande behov på en och samma gång.

Inspelad

16 Juni, 10:00-11:00

Cooking
energy

Online föreläsning med Daniel Yngvesson.

Välkommen till en lekfull föreläsning med vår IKEA-kollega, om hur man kan koka ihop mer energi i köket. Mat, och matlagning, kan vara så mycket mer än att bara förse kroppen med energi!

IKEA co-workers

On-site

Maj – Juni – Augusti

BW Before Work frukost

Börja dagen med ditt team och en härlig sommar frukostbuffé med en twist och utmana gruppen med vårt mat-inspirerat quiz! Boka din BW redan idag!

För alla

Online

26 Maj, 10:00-11:00

Delicious
greens

Online föreläsning med Paul Svensson.

Det är dags för grönsakerna att kliva fram som matlagningens stora stjärnor, och i den här online föreläsningen med en av Sveriges stjärnkockar och entreprenör kommer de synnerligen att lysa starkast.

IKEA co-workers

On-site

26 Maj, 11:30-13:00

Meet Paul Svensson during lunch

Paul Svensson har tagit fram två specialsoppor åt oss som kommer att finnas på vår meny vecka 21. Nyfiken på ingredienserna? Kom och träffa honom på fredag och välkommen på lunch hela veckan.

För alla